Back to Site
0 items » view cart

Tractaments de la llana

1. Com s’ha de netejar la llana?
2. Com puc fer que la llana Xisqueta sigui més suau?!
3. Ja ho se que és llana d’ovella... però com puc rebaixar-ne la seva olor?
4. Com puc conservar la llana Xisqueta?
5. Com puc eliminar el pèl de la llana Xisqueta?


Com s’ha de netejar la llana?

Pel que fa a la neteja s’ha de fer o bé a mà, amb aigua freda; o bé a la rentadora amb un programa de llana. Penseu que és una fibra natural i no vol estressos!
Un cop neta la podeu secar o bé estirada o bé recolçada en una cadira. No ho feu en una secadora!!


Com puc fer que la llana Xisqueta sigui més suau?!

La llana xisqueta és una raça rústica com la majoria de les races d’ovelles de tot el massís del Pirineu. Per tant no ens trobem davant d’una llana finíssima com seria el cas de les ovelles merines o fins i tot altres espècies com la alpaca o el mohair.
Igualment però mitjançant uns tractaments totalment innocus i senzill podem millorar el seu tacte i aconseguir uns resultats sorprenents. Aquí teniu uns quants consells per a millorar els nostres llanes filades:


Ja ho se que és llana d’ovella, però com puc rebaixar-ne la seva olor?

La llana d’ovella Xisqueta fa olor a llana d’ovella. Naturalment! Es tracta d’un producte 100% natural i a això li acompanya un aroma. Aquesta olor és molt lleu i un cop l’hagueu rentat ja es modifica. La manera més natural de fer-ho, sense detergents o productes químics, és un raig de vinagre en el lloc on ho renteu o bé qualsevol dels productes naturals indicats per a la neteja de la llana.


Com puc conservar la llana Xisqueta?

La llana com a fibra natural és susceptible a que s’hi criïn arnes que poden fer malbé la llana molt ràpidament. Si teniu la intenció de o bé emmagatzemar força llana sense treballar-la o bé, un cop teu la llana ja transformada (en un teixit, peça de feltre, catifa, etc.) us aconsellem que sigueu curosos/es i poseu un tractament preventiu per evitar qualsevol mal. Tornem a l’època de les nostres mares i padrines (àvies) i recuperem les boles de fusta a dins dels nostres armaris i calaixos!
Us recomanem els productes fets amb base de cedre. Són molt eficaços i totalment naturals. Estem parlant de l’oli essencial de cedre (amb l’aplicació de poques gotes); boles i arets de fusta de cedre o si teniu l’oportunitat de collir-ne, un ramet de sajolida i la poseu seca dins d’armaris i/o calaixos.


Com puc eliminar el pèl de la llana Xisqueta?

N’estàs segur/a que vols eliminar el pèl?! La raça Xisqueta és una raça que amb el temps ha anat perdent la qualitat de la llana. Aquesta és una característica comuna de totes les races. Això és fruit del poc valor que ha acabat tenint la llana fent que no es tingués cura d’ella. El pastor/a ha prioritzat la producció de corders/xais per tal de poder-se guanyar la vida. Després d’unes poques dècades ha afavorit que tinguem aquestes llanes al nostre país. El pèl és una de les característiques d’aquestes llanes entrefines i que fan que es considerin “imperfectes”.
Nosaltres som fans de la nostra llana i considerem que el pèl és una de les seves característiques i que s’ha de conservar aportant-li a la peça acabats molt interessants.
Igualment, si encara el voleu treure, haureu de fer una feina molt dedicada amb pinces a la mà! un cop acabada la peça, heu de treure cadascun dels pelets que hi resten.

Powered by Big Cartel